Hoe u elke veel voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek kunt beantwoorden - het beste leven (2024)

Of je nu solliciteert naar een baan als bedienend personeel in het restaurant om de hoek of je strijdt om een ​​baan bovenaan de bedrijfsladder, er zijn een paar basisvragen die je bij elk sollicitatiegesprek kunt verwachten. En dat terwijl we het je niet kunnen vertellen precies wat u moet zeggen – dat hangt uiteraard af van uw individuele ervaring en achtergrond – wij kunnen u de basisformules geven waarmee u elke vraag kunt beantwoorden. Om u daarbij te helpen, hebben we bedrijfscoaches en rekruteringsmanagers gevraagd hoe ze elke veelgestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek kunnen beantwoorden, van ‘Wat zijn uw zwakke punten?’ tot “Wat is je droombaan?” Lees verder voor de beste antwoorden waarmee u aangenomen kunt worden.

GERELATEERD: 10 bestbetaalde banen waarvoor geen universitair diploma vereist is, blijkt uit nieuwe gegevens.

“Vertel me iets over jezelf.”

Dit is de ultieme openingsvraag, wat betekent dat je de vraag moet beantwoorden. Houd het dus kort, krachtig en gedenkwaardig met een beknopte reactie van 90 seconden, Denise Dudley, bedrijfsadviseur en auteur van Werk het! Kom binnen, val op en maak promotiebeveelt aan.

“Vermeld kort je persoonlijke en professionele achtergrond”, zegt ze. “Maar verspil geen tijd met het opzeggen van wat er op je cv staat.”

Gebruik in plaats daarvan deze vraag om een ​​energieke eerste indruk te maken.

“Begin zo snel mogelijk met je oogverblindende reeks killer-attributen”, adviseert Dudley. “Je houdt van uitdagingen. Je gedijt op gekke deadlines. Je bent een probleemoplosser, een vredeshandhaver of een natuurlijke leider. Verbaas je interviewer met voelbare energie en waarneembaar enthousiasme.”

“Wat zijn je sterke punten?”

Hoewel het misschien ongemakkelijk lijkt om op te scheppen over al je sterke punten, “verwachten interviewers dat je je best doet, dus dit is niet het moment om nederig of zichzelf weg te cijferen”, waarschuwt Dudley.

Waarmee moet je dan leiding geven?

“De oude standby-vaardigheden zijn nog steeds de meest populaire sterke punten: het vermogen om goed samen te werken met anderen (collega’s, klanten, bazen), organisatorische vaardigheden, zelfsturing en leiderschapsvaardigheden – in die volgorde”, zegt ze.

Verspil tegelijkertijd geen waardevolle tijd met het aanprijzen van sterke punten die geen verband houden met de baan.

“Elke minuut van het sollicitatiegesprek is kostbaar onroerend goed, als het gaat om het verkopen van jezelf, dus zorg ervoor dat je sterke punten overeenkomen met de sterke punten waar de interviewer waarschijnlijk naar op zoek is”, merkt Dudley op. “Je talent voor debatteren is totaal irrelevant voor je carrière als uitvoerend assistent.”

“Wat zijn je zwakke punten?”

Je weet dat je niet perfect bent, en dat geldt ook voor je interviewer. Dat gezegd hebbende, gooi jezelf niet onder de bus.

“Als je zegt dat je niet goed bent met cijfers en je solliciteert voor een boekhoudkundige functie, hebben we een probleem”, zegt Tim Toterhi, executive coach, oprichter van Plotline Leadership en auteur van De HR-gids voor het verkrijgen en verpletteren van uw droombaanaandelen.

Maar het is ook belangrijk dat je de vraag ook niet helemaal probeert te ontwijken, aldus Toterhi.

“Als je iets zegt als: ‘Ik ben een perfectionist’ of ‘Ik probeer te hard’, zul je met je ogen rollen”, waarschuwt hij. “Wees eerlijk en strategisch. Kies iets dat een bijkomend onderdeel van de rol is, geef aan dat je feedback hebt gekregen over de zwakke plek en vertel me dan, het allerbelangrijkste, hoe je het gaat oplossen.”

GERELATEERD: Carrière-expert onthult de best betalende banen op afstand voor 2024.

“Waarom ben je geïnteresseerd om hier te werken?”

Hopelijk jij eigenlijk Doen bij het bedrijf wilt werken, waardoor je op deze vraag een oprecht en enthousiast antwoord kunt geven. (En als u dat niet kunt, wilt u misschien uw motivaties heroverwegen.)

“Ik zeg altijd tegen mijn kandidaten dat ze onderzoek moeten doen naar het bedrijf en gebruik dan relevant nieuws of de pers om te zeggen waarom ze daar willen werken”, vertelt Rona Borre, oprichter en CEO van uitzendbureau Instant Alliance. Beste leven.

“Ik raad je ook aan iets te zeggen over de functieomschrijving of het bericht dat je ertoe heeft aangezet om te solliciteren. Zelfs als je op tientallen vacatures solliciteert, is er iets aan deze vacature opgevallen waardoor je je cv hebt ingediend”, voegt ze eraan toe. “Neem even de tijd om een ​​antwoord op deze vraag te bedenken. Ook al wordt deze nooit gesteld, het is een geweldige manier om het interview af te ronden om te laten zien dat je enthousiast bent over de rol.”

‘Vertel me eens over een recente uitdaging waarmee je te maken kreeg en hoe je die hebt overwonnen.’

Of je nu een geboren verteller bent of niet, bij deze vraag moet je een verhaal vertellen. Gelukkig is er een eenvoudige formule om ervoor te zorgen dat je al je plotpunten haalt.

“Denk na over de STAR-aanpak: situatie, taak, actie en resultaat”, zegt Matthew W. Burr, HR-adviseur bij Burr Consulting, LLC.

Leid de interviewer voor elk punt een korte zin of twee door en zorg ervoor dat u zoveel mogelijk details vermeldt (als u gegevens of andere vormen van positieve feedback heeft ontvangen die uw succes kunnen illustreren, wilt u deze zeker vermelden). Dat). Een krachtig antwoord op deze vraag kan ertoe bijdragen dat uw aanvraag bovenaan de stapel komt te liggen.

‘Vertel me eens over een recente prestatie.’

Je antwoord op ‘Vertel me over een recente prestatie’ moet ook als een verhaal worden geformuleerd.

“Als rekruteringsmanager wil ik zien dat je voor een uitdaging stond, actie ondernam en dat je inspanningen resultaat opleverden”, legt Toterhi uit.

“[The accomplishment you discuss] kan een voorbeeld zijn van werk, vrijwilligerswerk of zelfs school’, vervolgt hij. ‘De omvang en reikwijdte zullen in de loop van je carrière veranderen. Wat ik zoek is een patroon van denken en handelen.”

“Wat is je droombaan?”

Solliciteer je op een baan in de reclame, maar wil je echt een goochelaar worden? In dit geval is eerlijkheid niet het beste beleid. Breng dat niet ter sprake.

In plaats daarvan “denk aan een baan die je kunt krijgen met de vaardigheden die je ontwikkelt of de relaties die je in deze baan opbouwt”, raadt Borre aan.

“Naar mijn mening kun je, afgezien van te zeggen dat je over vijf jaar de rol van interviewer op je wilt nemen, niet te hoog schieten”, zegt ze. “Als werkgever wil ik ambitieuze medewerkers en deze vraag laat me weten wat ze hopen te bereiken en hoe ik ze het beste kan motiveren. Probeer je antwoord altijd te koppelen aan iets dat relevant is voor de baan of branche waarmee je solliciteert. .”

“Waarom verlaat u uw huidige baan?”

Formuleer uw antwoord op deze vraag als een stap in de richting van een kans in plaats van weg te gaan van een minder dan wenselijke situatie. En wat je ook doet, bash je huidige werkgever niet.

“Hoewel veel interviewers oprecht geïnteresseerd zijn in waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan, willen ze ook zien waar je heen gaat met je antwoord”, vertelt Dudley. “Deze vraag helpt hen je temperament te leren kennen, en of je een uitdagende vraag kunt beantwoorden zonder in een negatieve tirade terecht te komen.”

GERELATEERD: 6 tekenen dat u last heeft van gaslighting op het werk, zeggen therapeuten.

“Wat zouden we volgens jou beter kunnen doen?”

Als buitenstaander weet je veel niet over de processen en uitdagingen binnen het bedrijf waarbij je solliciteert. Dus in plaats van een half geïnformeerde waslijst op te sommen met dingen waarvan je denkt dat ze verbeterd kunnen worden, benader deze vraag dan voorzichtig.

“Ik stel voor om met iets positiefs te beginnen, zelfs als het je niet wordt gevraagd”, suggereert Jaime Petkanics, oprichter van de banenzoekblog The Prepary. “Bijvoorbeeld: ‘Iets waarvan ik denk dat het het geweldig doet, is X, en iets waarvan ik denk dat het nog meer impact zou kunnen hebben, is Y.'”

Als je de baan krijgt, is er later voldoende tijd voor botte eerlijkheid.

“Wat kun je ons bieden dat niemand anders kan?”

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, wat betekent dat het een geweldige kans is om je passie en enthousiasme te laten doorschemeren.

“Als je een ongelooflijke honger hebt om nieuwe dingen te leren, bespreek dan hoe dat een positieve invloed zal hebben op je werk, ook al is het geen directe vereiste voor de rol”, adviseert Borre. “Wat ook een van je sterkste eigenschappen is die normaal gesproken niet vereist is voor een rol, bespreek hoe dat je zou helpen positioneren voor uniek succes in de rol die je nastreeft.”

“Waarom was er een gat in uw dienstverband?”

Misschien heb je vloeiend Spaans geleerd door een tussenjaar in Spanje door te brengen. Of misschien heb je serieuze vaardigheden op het gebied van tijdmanagement verworven nadat je een paar jaar vrij had genomen om een ​​gezin te stichten.

Hoe het ook zij, “Houd het positief”, adviseert Dudley. “Aangezien je al weet dat de interviewer naar de kloof gaat vragen, wees dan bereid om te delen wat je hebt geleerd door weg te zijn van de werkende wereld.”

En als uw hiaat te wijten was aan een persoonlijke of vertrouwelijke reden, onthoud dan dat u niet verplicht bent om details met uw interviewer te delen; zorg er alleen voor dat u niet te mysterieus klinkt. Zeg iets eenvoudigs, zoals: “Ik had wat vrije tijd nodig van mijn werk, die ik heb genomen, en nu ben ik er klaar voor en wil ik graag mijn plek in de zakenwereld hervatten”, stelt Dudley voor.

Een respectvolle interviewer zal het daarbij laten.

“Waarom ben je ontslagen?”

Het is duidelijk dat je hier niet mag liegen (en als je dat wel doet, kun je verwachten dat je opnieuw wordt ontslagen als iemand erachter komt).

“Professionele interviewers hebben het allemaal gehoord”, zegt Dudley.

In plaats van te proberen deze vraag te ontwijken, kun je deze gebruiken als een kans om eerlijk te worden.

“Stel dat uw vaardigheden uiteindelijk niet zo goed aansluiten bij de baan als u en uw manager aanvankelijk hadden verwacht”, vervolgt ze. ‘Of dat jouw vaardigheden niet waren waar het bedrijf naar op zoek was, ook al dachten jij en de rekruteringsmanager dat tijdens het sollicitatiegesprek.’

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende vermeldingen, feitencontrole en redactie.

Hoe u elke veel voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek kunt beantwoorden - het beste leven (2024)
Top Articles
Jellyshroom Caves
Battlenet We Couldn't Verify Your Account With That Information
Wmaz 13
Chren, inaugural chair of the Department of Dermatology, to step down
Kpschedule Lawson
Ogre From Halloweentown
Msbs Bowling
Morgandavis_24
Best Transmission Service Margate
Mets Game Highlights
Lynchburg Arrest.org
Celebrating Kat Dennings' Birthday: A Look Into The Life Of A Unique Talent
Craigslist Folding Table
Jennette Mccurdy Cameltoe
Oppenheimer Showtimes Near Amc Rivertowne 12
Volstate Portal
Waitlistcheck Sign Up
Gsmst Graduation 2023
Craigslist Storage Containers
Theramed Junior Strawberry 6+ Tandpasta 75 ml - 12 stuks - Voordeelverpakking | bol
Runnings Milwaukee Tool Sale
What Does FYP Mean on TikTok?
Weather Arlington Radar
Taco Bell Fourth Of July Hours
Shawn N. Mullarkey Facebook
Danae Marie Supercross Flash
The History Of Fujoshi, Male Shippers, And How Its Changed
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Best Auto Upholstery Shops Near Me
2621 Lord Baltimore Drive
Qcp Lpsg
N33.Ultipro
Hyb Urban Dictionary
Edict Of Force Poe
Below Her Mouth | Rotten Tomatoes
Deborah Clearbranch Psychologist Georgia
Bolly4u Movies Site - Download Your Favorite Bollywood Movies Here
Heffalumps And Woozles Racist
Ece 2300 Osu
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Lindy Kendra Scott Obituary
Houston Gun Traders
Clea-Lacy Juhn: Schwerer Schicksalsschlag kurz nach Zwillingsgeburt
Windows 10 schnell und gründlich absichern
Craigslist Boats Rochester
Thekat103.7
Espn Masters Leaderboard
David Knowles, journalist who helped make the Telegraph podcast Ukraine: The Latest a runaway success
What Does Wmt Contactless Mean
Ucf Cost Calculator
Never Would Have Made It Movie 123Movies
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5728

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.